Ik stop ermee…
Dit artikel gaat over de kunst van het stoppen. Dit is een levenskunst die vooral voor ondernemers belangrijk is.
Misschien ben je me nu even kwijt. “Hoezo stoppen? Ik ben nog nauwelijks begonnen! Stoppen is opgeven. Ik heb juist wat aanmoediging nodig om door te zetten!”
Doorzetten klinkt goed, maar kan ook hardstikke dom zijn. Ik geloof in de kunst van het stoppen. Weloverwogen stoppen bedoel ik.
In dit artikel laat ik je zien waarom stoppen moeilijk én belangrijk is. Ook krijg je tips om de kunst van het stoppen te trainen. Maar ik begin met een paar voorbeelden.
De kunst van het stoppen – voorbeelden
Als je stopt met fulltime in loondienst te werken, komt er ruimte om je onderneming te ontwikkelen. Iedere keer dat ik minder uren ging werken in loondienst, zag ik de omzet van mijn bedrijf omhoog gaan.
Als je stopt als manusje-van-alles, krijg je ruimte om je te specialiseren en je marketing te stroomlijnen. Op mijn eerste website stond een lange lijst van alles wat ik kon trainen. Pas toen ik mij helemaal op trainers ging richten, gingen klanten mij vinden in plaats van dat ik naar hen op zoek moest.
Als je stopt met freelancetrainingen, komt er ruimte voor het ontwikkelen van je eigen producten. Freelancewerk kan overigens hardstikke leuk zijn en een mooie stap richting zelfstandigheid. Maar als je droomt van een eigen trainingsaanbod, kan een volle agenda een belemmering zijn.
Als je stopt met het doe-het-zelven van alle ondernemerstaken, komt er ruimte om je op de kern van je onderneming te richten. Zelfstandig ondernemers zijn vaak doe het zelvers en ik ben de ergste. Sinds Brustina mijn administratie bijhoudt, doet zij wat zij leuk vindt en ik hou een uur per dag over om mijn echte werk te doen. Ik heb dat loslaten echt moeten leren.
Als je stopt met al je inkomsten uit te geven, komt er ruimte om een buffer op te bouwen. Dat geeft rust in je hoofd (Een ondernemer rekent op een crisis) en ruimte om te investeren of om nieuwe ondernemersstappen te zetten.
Al deze voorbeelden hebben dit met elkaar gemeen:
De kunst van het stoppen geeft rust én maakt ruimte voor groei.
Herken je dit? Vertel gerust jouw stopverhaal in een reactie onder dit artikel.
Is stoppen dan altijd zo positief? Nee, als je bijvoorbeeld een training wil verkopen en je na een paar aarzelende marketingpogingen weer stopt, dan heb je een gebrek aan doorzettingsvermogen of creativiteit. Met de kunst van het stoppen bedoel ik dat je weloverwogen ergens mee stopt. Je maakt een bewuste keuze om ergens mee te stoppen omdat je zeker weet dat je je tijd geld en energie beter aan iets anders kunt besteden.
Wat maakt de kunst van het stoppen zo moeilijk?
Als je weloverwogen ergens mee stopt, pakt dit meestal postief uit. Maar als je vóór zo’n keuze staat, voelt het heel anders.
- Stoppen klinkt alsof je spijt hebt van de eerdere keuze om ergens mee te beginnen. Het klinkt alsof je gefaald hebt in dat waar je mee stopt.
- Een bewuste keuze maken kost veel energie. Doorsukkelen is altijd de weg van de minste weerstand. Zeker als je altijd druk-druk-druk bent. De meeste mensen maken daarom pas keuzes als ze echt een probleem beginnen te ervaren.
- Stoppen zorgt voor verliesangst. Als je ergens mee stopt, verlies je iets dat bekend en vertrouwd is. Je laat een stukje zekerheid los.
- Onbekend resultaat. Je weet nog niet precies wat de gevolgen van je keuze zullen zijn.
- Als je stopt, zijn er mensen die je tegenhouden. Er zijn collega’s en klanten die iets van je verwachten wat je nu niet meer gaat doen. Ook zijn er angstige mensen die je waarschuwen. “Zou je dat wel doen? Is dat wel verstandig? Zorg voor zekerheid!”
Je hoeft je dus niet te schamen als je het moeilijk vindt om ergens mee te stoppen, of als je het moeilijk vindt om keuzes te maken. De kunst van het stoppen vraagt inspanning.
Als je daar geen zin in hebt, dan zijn dit de gevolgen.
Dit is wat er gebeurt als je de kunst van het stoppen niet beheerst:
- Jouw dromen blijven dromen. Je gebruikt als excuus dat je geen tijd hebt om ze uit te voeren.
- Je leven wordt oppervlakkig en druk-druk-druk. Je doet van alles een beetje en niks goed.
- Je gaat steeds meer mensen teleurstellen. Met name de mensen die het dichtst bij je staan.
- Je raakt de regie kwijt. Je wordt een speelbal van je omgeving. Wie het hardst roept krijgt jouw aandacht.
- Jouw onderneming komt nooit echt van de grond omdat je geen focus hebt.
Er zijn twee manieren om deze problemen te voorkomen:
- Wachten tot je een burnout krijgt, ernstig ziek wordt, je bedrijf failliet gaat of je een geliefde verliest. Dan is keuzes maken ineens een stuk minder moeilijk,
- Of jezelf oefenen in de kunst van het stoppen. Daar kun je nu al mee beginnen.
De kunst van het stoppen kun je trainen
Weloverwogen stoppen is een kunst. Als je succesvol wil worden als zelfstandig ondernemer is het maken van keuzes belangrijk en met name de keuze om ergens mee te stoppen. Stoppen geeft rust en geeft ruimte voor ontwikkeling en groei.
1. Gebruik een persoonlijk statuut als kompas
Dit is de belangrijkste tip. Als je geen kompas hebt, zal het maken van keuzes altijd moeilijk blijven. Zo’n kompas is trouwens meer dan je gevoel. Gevoelens zijn wisselvallig en kunnen je ook tegenhouden om dat te doen wat je juist graag wil.
Een innerlijk kompas kun je ontwikkelen. Mijn innerlijk kompas heb ik in woorden gevat in een persoonlijk statuut. Dit is een document waarin ik mijn kernwaarden en levensdoelen beschrijf. In 2008 ben ik daarmee begonnen, dus al lang voordat ik ondernemer werd. Zo’n persoonlijk statuut schrijf je ‘in concept’ in een paar uur, en tegelijk is het is nooit af. Minimaal twee keer per jaar lees ik het opnieuw en schaaf ik aan de teksten. Mijn persoonlijk statuut heeft me al vaak geholpen bij het maken van keuzes.
Dit persoonlijk statuut kun je vervolgens vertalen naar een ondernemingsplan. Ieder jaar schrijf ik zo’n plan met daarin de belangrijkste doelen voor dat jaar.
Inmiddels weet ik dat mijn keuzes bijna altijd goed uitpakken als ze in lijn zijn met mijn persoonlijk statuut. En iedere stop-keuze die goed uitpakt geeft me nóg meer vertrouwen voor de volgende keuze.
Als je weet welke richting je uit gaat, hoef je niet bij iedere zijweg te twijfelen.
2. Zeg nooit ‘nee’ zonder ‘ja’ te zeggen.
Stoppen is moeilijk, maar het wordt makkelijker als je er meteen een ‘ja’ aan verbindt. Stoppen is zinvol als er iets beters voor in de plaats komt.
- Ik kies ervoor om te stoppen als vrijwilliger. Die tijd ga ik besteden aan het ontwikkelen van mijn bedrijf waardoor ik straks nog meer mensen kan helpen.
- Ik kies voor een klantenstop omdat ik daardoor de kwaliteit kan blijven leveren die ik wil leveren.
- Ik stop met het uitgeven van mijn volledige salaris. Ik zet vanaf nu € 500 per maand apart om een buffer op te bouwen zodat mijn financiële vrijheid toeneemt.
- Ik stop met de training ‘feedback geven’. De tijd die ik aan de marketing besteedde kan ik beter inzetten om meer trainingen ‘slechtnieuwsgesprekken’ te verkopen. Die leveren meer op.
- Ik stop met één op één begeleiding, want dan kan ik meer tijd besteden aan trainingen en daarmee ook meer mensen bereiken.
3. Plan tijd voor reflectie en evaluatie
Keuzes maken vraagt tijd, aandacht en energie. In de waan van de dag lukt dat vaak niet. Plan daarom momenten waarop je echt afstand kunt nemen. Neem een bed&breakfast of ga uit eten met je partner, of alleen. Maak een lijst van alles waar je tijd aan besteed als ondernemer. Iedere product dat je aanbiedt is een apart item. Vervolgens geef je ieder item punten, bijvoorbeeld voor de volgende aspecten:
- Heb ik hiermee echt toegevoegde waarde geleverd?
- Past dit nog steeds bij mijn kernwaarden en ondernemersmissie?
- Wat heb ik hiermee verdiend?
- Heb ik er zelf nog wat van geleerd?
- Hoe leuk vond ik het om te doen?
Ieder item krijgt zo een totaalscore. De dag na je reflectie en evaluatie (vanwege de frisse blik) bekijk je dit lijstje nog eens en maak je een concreet plan hoe je sommige dingen méér kunt gaan doen en andere dingen kunt stoppen.
4. Vertaal iedere keuze naar je agenda
Als je de bewuste keuze hebt gemaakt om ergens mee te stoppen, vertaal die keuze dan naar concrete acties in je agenda. Doe je dat niet, dan is het geen keuze maar blijft het een vaag voornemen waar je nog makkelijk onderuit kunt.
Jouw agenda weerspiegelt namelijk jouw keuzes. Als je daar meer over wilt lezen, dan kan ik het boek ‘Grip’ van Rick Pastoor aanraden.
Ga je iets extra doen? Schrap dan iets anders uit jouw agenda dat evenveel tijd kost. Je hebt nu 24 uur per dag en dat verandert echt niet. Zelfs de meest invloedrijke mensen moeten het doen met die 24 uur.
5. Maak gebruik van een accountability-persoon
Zoek mensen (ondernemers) met wie je kunt sparren over de keuzes die je maakt. Vertel waar je mee zou willen stoppen en vertel hoe spannend je dat vindt. Je zult merken dat je keuzes steviger worden als je er met anderen over praat. Je hoeft het niet alleen te doen. Kies daarvoor wel de juiste personen. Mensen die goed kunnen luisteren en niet hun eigen angsten op jou projecteren.
Binnen het leertraject Ondernemen als Trainer werken we ook met buddy-groepen. In de bijeenkomsten, maar ook je buddy-groep, kun je gebruik maken van de kracht van accountability.
6. Oefen stoppen in het klein
De kunst van het stoppen kun je heel goed oefenen in kleine keuzes die je maakt.
- Stop één avond per week met een leuke Netflix-serie om in plaats daarvan een boek over ondernemerschap te lezen.
- Stop een vriendschap die allang geen vriendschap meer is.
- Stop met het opnemen van ieder telefoontje om in plaats daarvan ongestoord te kunnen werken.
- Stop met een kleine taak en draag die over aan iemand anders.
- Stop met het opruimen van de rommel van je kinderen en leer hen dit zelf te doen omdat je hen wil opvoeden tot zelfstandigheid.
Een vraag: welke kleine stop-keuzes zouden jouw gedrag dichter bij jouw kompas kunnen brengen?
7. Kies jouw prijswinnende pompoen
Durf als ondernemer tijd en geld te investeren in die producten waarmee jij echt de meeste toegevoegde waarde biedt en stop met een aantal andere producten of activiteiten. Misschien loopt je omzet even terug, maar uiteindelijk haal je meer voldoening en waarschijnlijk ook meer omzet uit die keuze.
Leestip: Mike Michalowicz heeft een heerlijk leesbaar boek geschreven dat ik iedere ondernemer kan aanraden: The Pumpkin Plan. Als je als ondernemer voor die prijswinnende pompoen wilt gaan, moet je het lef hebben om andere pompoenen te verwijderen.
8. Vergeet je rekenmachine niet
Gebruik bij iedere keuze een rekenmachine. Jouw waarden en kwaliteiten geven de belangrijkste richting aan, maar ook dan zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Tijd en geld zijn schaars, dus reken de gevolgen van een keuze ook door en neem dit mee in je afweging.
Als ik ergens mee stop, dan wil ik ook weten hoeveel tijd me dat gaat opleveren en hoeveel geld me dat gaat kosten. Toen ik stopte met het geven van trainingen in Motiverende Gespreksvoering wist ik dat ik hiermee 1 dag per week extra tijd zou hebben en dat het me zo’n € 40.000 omzet per jaar zou kosten.
En… waar ga jij mee stoppen?
Waar zou je deze week mee kunnen stoppen? Waarvoor zou dat ruimte geven?
Of: waar ben jij al mee gestopt en wat leverde dat op?
Wil jij leren ondernemen als trainer? Kijk dan eerst op deze pagina, voordat je ergens mee gaat stoppen. ;-)
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!